Тесла у Београду

Вести о Теслиним проналасцима брзо су стигле из САД у Европу. Позван је у Европу да држи серију предавања о струјама високих напона и фреквенција у Лондону и Паризу. Након посете Лици, Загребу и Будимпешти, 1. јуна 1892. године, Тесла је једини пут посетио Београд. 

Примљен је уз највише почасти код његовог величанства Александра I (Обреновића) и краљевских намесника и министара. Посетио је Народни музеј и Велику школу, где је одржао предавање о
својим најновијим истраживањима. Разгледао је знаменитости Београда, посетио Калемегдан, а њему у част приређен је банкет на коме је посебан поздрав за Теслу припремио Јован Јовановић Змај. Говорио је стихове написане у Теслину част. Приликом једине посете Тесла је провео у Београду само 31 сат

На предлог Андре Николића, министра просвете и црквених послова, Тесла је исте године одликован орденом св. Саве II степена.

Ова Теслина посета српској престоници значајно је утицала на то да Србија буде једна од првих земаља у Европи која ће  изградњом хидроцентрале „Под градом“ у граду Ужицу 1900, само четири године после пуштања у рад прве светске хидроцентрале на реци Нијагари, започети електрификациј земље засновану на Теслином полифазном систему.

6500047s0