Теслине дипломе

6500048s0

У Mузеју Николе Тесле се чувају дипломе које су великом проналазачу
додељиване у различитим приликама током његовог дугог и богатог живота. 

У овој збирци налази се 56 диплома из периода 1873 – 1939. година.
Тесла је током живота одликован шест пута. Одликовали су га: краљ Србије Александар I Обреновић, црногорски књаз Никола I Петровић, краљ Срба Хрвата и Словенаца, Александар И Карађорђевић, краљ Југославије Петар II Карађорђевић и Председник републике Чехословачке Едвард Бенеш. 

Примио је три престижне медаље из области електротехнике. Први је понео Златну медаљу Елиота Кресона коју му је доделио Френклинов институт. Потом је добио златну медаљу Томаса Едисона коју додељује Амерички институт електроинжењера и медаљу Џона Скота коју додељује град Филаделфија. 

Примљен је прво за дописног, а потом и за сталног члана Српске краљевске академије, а био је и стални члан Њујоршке академије наука. 

Најстарија високошколска установа у држави Њујорк – Колумбија колеџ 1894. године промовише Теслу у почасног доктора наука. Само две недеље касније, амерички универзитет Јејл му додељује почасну магистратуру.  После непуне две године, 1896. године, у своје чланство га прима Америчко филозофско друштво, истакнута научна организација која представља круну свих учених друштава, а чији су чланови из самог врха светске науке.

У Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, Технички факултет универзитета у Београду и Загребачко свеучилиште 1926. године промовишу Теслу у почасног доктора техничких наука.

Никола Тесла је био члан многобројних стручних удружења.

Харвардски радио клуб је основан 15. октобра. 1909. године као најстарија организација такве врсте на свету. Идеја клуба је била да промовише и прошири коришћење аматерског радија на Харвардском универзитету. Почео је са 25 чланова у кругу универзитетског кампуса. Марта 1912. године, број регистрованих радио аматера у кругу од 20 миља око Бостона је био 300. Иако није био на Харварду, због огромних заслуга у развоју радио технике, Тесла је 1912. године
проглашен за почасног члана овог радио клуба.

Мада није познато да је сам био члан неког певачког друштва, међу дипломама се налазе и три дипломе које је добио од таквих удружења. Тако је Тесла био члан утемељивач Српског православног црквеног певачког друштва Вијенац из Брчког, легатор Певачког друштва Карађорђе из Београда и члан заштитник и кум Радничког певачког друштва Никола Тесла особља електричне централе у Београду.

ОРДЕН КРСТА ЗА ЗАСЛУГЕ И СТЕПЕНА ФРАЊЕ ЈОСИФА I

Једина диплома која није додељена лично Николи Тесли је повеља која је пратила Орден Крста за заслуге И степена Фрање Јосифа I. Њу је добио отац Николе Тесле – Милутин, парох из Госпића 1873. године за одано службовање у државној служби Аустроугарске монархије.

6500071s0