Честитке Николи Тесли

1290041s1
Др Вељко Наранчић, лекар из Загреба, био је члан наше екипе на Олимпијским играма 1932. године у Лос Анђелесу. На пропутовању кроз Америку је посетио и Николу Теслу у Њујорку, по повратку кући му честита Нову годину.

У Теслиној личној архиви се чува близу 500 честитки које је у период од 1890. па  све до децембра 1942. године добио Никола Тесла.  

Крајем XIX века поште у великом броју европских земаља и у Америци уводе у употребу отворено писмо – дописницу. Овакав нови облик писма, са кратким и свима видљивим порукама, преко ноћи улази у моду и постаје омиљен облик комуникације међу људима. Петнаестак година касније од обичне картонске цедуљице на којој су се писале поруке настају „илустроване поштанске карте“ – разгледнице. Убрзо затим се, као посебна категорија разгледница, штампају честитке, које се разликују по великом броју мотива прилагођеним обележавању различитих празника и светковина. Графичком обликовању честитке поклањана је велика пажња. Штампане су на посебно прављеном светлуцавом картону. Временом су, да би постале што раскошније, украшаване машницама, перјем, сјајном фолијом и посипане су сребрним или златним прахом. На њима је некад штампан и текст, који је био повезан са илустрацијом. Размењивање честитки постало је део свакодневице и важно средство комуникације што је иначе био важан вид испољавања доброг грађанског васпитања.

Теслина збирка јасно показује како су изгледали први почеци грађанског дописивања и обелажавања светковина, али и то како су изгледале “златне године” честитања. На овим честиткама су заступљене готово све популарне теме, као и сви начини израде илустрованих дописних карата. Тако се могу наћи руком сликани малени акварели, уникатно направљени и лично достављани,
дописнице које су украшаване да би изгледале свечаније, “обичне разгледнице”, свечани – луксузни телеграми или посебно по личном избору штампане честитке.

1180502s0