Рођење

Никола Тесла рођен је 28. јуна по старом Јулијанском календару, односно 10. јула по новом Грегоријанском календару 1856. године (у XIX веку разлика између старог и новог календара је била 12 дана). У крштеници Николе Тесле која се чува у Музеју у Београду, на првој страни је на црквенословенском језику написан датум 28. јун, а на другој страни је на немачком језику написан датум 10.07.1856. Једна страна крштенице написана је по правилима православне цркве, а на друга по правилима Аустријског царства.


Смиљан - Место рођења Николе Тесле
Извод из књиге рођених

Тесла је рођен у тадашњој Војној Крајини Аустријског царства, у Лици у месту Смиљан у Госпићкој парохији. Крштен је у Источно православној цркви Св. апостола Петра и Павла у Смиљану у којој је његов отац Милутин био свештеник (парохијски администратор како пише у крштеници). Мајка му је била Георгина Ђука Тесла рођена Мандић.

Чин крштења обавио је госпићки свештник Тома Оклобџија, а кум на Николином крштењу је био Јован Дреновац крајишки капетан.

Извод из књиге рођених – крштеница Николе Тесле која је остала сачувана до данас је издата 19/31 октобра 1883. године у Госпићу. Њену веродостојност потписује Протојереј Петар Мандић парох госпићки иначе Николин ујак.