Породица

Никола Тесла био је једно од петоро деце Милутина и Ђуке Тесле. Имао је три сестре: Милку, Ангелину и Марицу и једног старијег брата – Данета, који је настрадао као дечак приликом пада са коња.

Отац: Милутин Тесла (1819 -1879) – био је православни свештеник пореклом из села Радуча у Лици. Потиче из официрске породице и заједно са својим братом Јосифом учио је прво кадетску школу, да би касније завршио богословију. У школи за официре је Милутин Тесла заволео природне науке и математику, а Никола је сам говорио за оца да је необично много волео да чита и да су у кући имали библиотеку.

Николин стриц Јосиф је завршио војну школу и постао официр, који је стигао је до чина царског и краљевског мајора (К унд К). Важно је истаћи да је проучавао математику и чак написао уџбеник за војничке заводе.

Милутин Тесла

Мајка: Георгина – Ђука рођена Мандић (1822 – 1892) је била из познате свештеничке фамилије из Грачаца у Лици. Њен деда по мајци је био чувени прота Томо Будисављевић, а отац такође познати Лички поп – Никола Мандић. Њен рођени брат је био Митрополит Петар (Никола) Мандић

Као женско дете, Ђука није ишла у школу и остала је неписмена. Међутим, упркос томе, знала је напамет мноштво српских народних песама, па чак и читав Његошев Горски вијенац, како се говорило. Била је узор многим женама у Крајини јер је била изразито спретна у свим кућним пословима и ручним радовима. Тесла је за мајку говорио да је била вешта у смишљању справа које би олакшале тешке домаћичке послове.

Milka
Милка Глумчић

Најстарија сестра Николе Тесле – Милка Глумичић рођена је 1852. у Сењу, а умрла је пре новембра 1911. Са супругом Радивојем имала је само једну ћерку Георгину Гину која се после школе удала за проту Петра Лалића.

Средња сестра – Ангелина Трбојевић рођена је 20. 06. 1853. у Смиљану, преминула 16. 08. 1931. Кистање (Далмација). Била је удата за проту Јову Трбојевића са којим је имала петоро деце. Њен син, Никола Трбојевић је као младић кренуо ујаковим стопама. Отишао је у Америку и тамо постао инжењер у аутомобилској индустрији. Многи аутомобилски мењачи који се користе данас базирани су на неком од његових проналазака.

 
Angelina
Ангелина Трбојевић
Marica
Марица Косановић

Најмлађа сестра – Марица Косановић, рођена је 1858. у Смиљану, а преминула је 29. окт 1938. у Загребу. Била је удата за проту Николу Косановића са којим је имала четири сина.

Сава Косановић, најстарији син Марице Косановић био је југословенски политичар, дипломата и публициста. Често је боравио у САД и био је веома близак са ујаком, због тога је означен као наследник Николе Тесле.