Високофреквентне струје

Тесла
Тесла у лабораторији

Никола Тесла је спровео значајна истраживања високофреквентних струја и високих напона. Његова истраживања нису само важна због доприноса енергетици, већ и због њихове примене у областима као што су бежична телеграфија, радио-техника, медицина и осветљење. Ова истраживања била су пионирска и садрже кључне идеје за модерне технологије. 

Тесла је почео истраживања високофреквентних струја 1888. године. Први уређаји које је користио били су механичког типа, а први резултати са генераторима високофреквентних струја су се појавили 1891. године на Колумбија колеџу. Тесла је заштитио свој најважнији проналазак у овој области – осцилаторски трансформатор – под патентима број 454.622 и 462.418 исте године.

Осцилаторски трансформатор је уређај који не само да генерише
високофреквентне струје, већ и значајно повећава њихов напон користећи принцип резонанце. Научни геније је постигао импресивно повећање напона високофреквентних струја, чак у милионима волта. Његова даља истраживања у овој области су кулминирала изградњом чувене лабораторије у Колорадо Спрингсу 1899. године, где је провео годину дана спроводећи кључне експерименте, укључујући и откриће стационарних таласа планете Земље. 

Никола Тесла је развијао своја истраживања осцилаторских трансформатора у различитим правцима, откривајући нове примене као што су бежични пренос сигнала и енергије. На темељу ових открића, развио је потпуно нове технологије, укључујући осветљење гасним сијалицама (неонкама). Његови проналасци и широк спектар научних области које су се развиле на основу Теслиног калема су
толико значајни да га често називају “мајком свих патената”.

Тесла (1)
Теслин калем