Париз и Стразбур

ПАРИЗ 1882.

Следећа важна година у животу нашег генија је 1882 – година великог технолошког бума! Одлази у Париз, на препоруку свог претходног послодавца – Ференца Пушкаша, да ради у „Едисоновој континенталној компанији“, којом је управљао Ференцов брат Тивадар. Сада је требало привући некога ко би реализовао његов револуционарни проналазак – обртно магнетно поље које стварају наизменичне струје

У септембру исте те 1882. године:

  • у Немачкој, на Минхенској изложби технике Марсел Депре први пут је пренео електричну енергију снаге 1 киловат при напону од 2.000 волти. Енергија је пренета од Мисбаха до Минхена;
  • у Њујорку, у улици Перл пуштена је у рад комерцијална централа једносмерне струје Томаса Едисона;
  • у Енглеској су Галару и Гибсу издати патенти за генератор наизменичне струје;

Тесла је о овим догађајима могао да сазна из штампе. Чињеница да у области коришћења наизменичних струја није било ништа што би наговештавало њихову комерцијалну употребу, а да се у исто време повећавао број компанија које су користиле системе једносмерних струја, подстицао га је да међу пословним људима у Паризу тражи начин да реализује свој проналазак. 

СТРАЗБУР 1883.

У Стразбуру, компанија Томаса Едисона доживљава велики неуспех, и то у свечаном стилу, пред немачким царем лично. План је био да се на велика врата прикаже електрични систем једносмерних струја, што се завршило неславно. Након дебакла, у Стразбур стиже и Тесла, како би ствари довео у ред. Искористио је ову прилику на најбољи начин и поправио Едисонове машине. Његов сарадник на пројекту који је трајао неколико месеци (од 14. октобра 1883. до 24. фебруара 1884.) био је Антал Сигети, верни пријатељ из Будимпеште. У Стразбуру Тесла је направио свој први пословни споразум са Џорџом Х. Стаутом о комерцијализацији свог великог открића.

Овај подухват, нашем научнику је дао још већи углед, па убрзо склапа свој први пословни споразум о комерцијализацији свог великог открића – првог индукционог мотора! Споразум је потписан 18. октобра 1883. на меморандуму „Едисоновог електричног удружења“ у присуству два сведока од којих је један био пријатељ Сигети, који је овај пут Тесли помогао у изради радног модела.

Два детаља на почетку и крају потписаног документа привукла су највише пажње. Тесла је предмет споразума означио именом: „Ирон бар арматуре“, као прави научни визионар, јер се касније испоставило да је то био рани назив за полифазни систем. Други детаљ је још интересантнији – лепо је знати да је Тесла споразум потписао ћирилицом!

Тако је у историји електротехнике остало забележено да је 1883. у Стразбуру, свет добио први индукциони мотор у коме је искоришћен принцип стварања обртног магнетног поља наизменичним струјама.