Грац и Праг

Graz_Hauptplatz_-_Blick_zum_Schl
Грац

Захваљујући стипендији Управе војнопограничних власти, Тесла 1875. године уписује студије на Политехничкој школи Јоханеум у Грацу. Тамо показује велику марљивост у учењу и брзо напредује на студијама. Омиљена су му била предавања професора физике – Јакова Пешла. На једном предавању, док је Пешл показивао рад Грамовог генератора, Тесла први пут јавно иступа са идејом о могућношћу постојања мотора без комутатора који раде на наизменичну струју, што се тада сматрало немогућим.

На трећој години студија, Тесла се предаје немару. Одлаже универзитетске обавезе и проводи време у лумповању, коцкању и ноћном животу, што доводи до губитка стипендије и одласка са факултета у јануару 1878. године.

Захваљујући помоћи ујака Петра и Павла Мандића, Тесла је наставио студије на Карловом универзитету у Прагу 1880. године. Школовао се као ванредни студент Физичко-математичког факултета Каролинума на Одсеку за природну филозофију. Међутим, када је новац од ујака престао да пристиже, Тесла напушта Праг и сели се у Будимпешту. 

Prag_1880
Праг